Εσπεριδοειδές φρούτο που προέρχεται από την πορτοκαλιά, με καταγωγή την Κίνα. Εκτιμάται ιδιαίτερα για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Το φρούτο αυτό έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο προστατεύοντας τους ναύτες από το σκορβούτο.
Σήμερα, απολαμβάνουμε τον χυμό του στο πρωινό, το τρώμε σαν επιτραπέζιο φρούτο, το προσθέτουμε σε σαλάτες και σάλτσες, συνοδεύει παρασκευές πάπιας, το χρησιμοποιούμε σε επιδόρπια, αλλά και για μαρμελάδες. Κάποιες βασικές ποικιλίες είναι οι: Μέρλιν, Σεβίλλης και Βαλένσια.
Εκτός ψυγείου αντέχουν 7 ημέρες. Για το διπλάσιο διάστημα, θα πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για να μη χάσουν την υγρασία τους.