Μεγάλος άσπρος βολβός, ουσιαστικά η ρίζα του μάραθου.
Έχει ήπια γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκάνισο. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου. Μεσογειακό προϊόν που χρησιμοποιείται πολύ στην ιταλική κουζίνα. Χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια και ως λαχανικό, ως βότανο, αλλά είχε και φαρμακευτική χρήση. Το φινόκιο τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Μπορεί να γίνει σοτέ ή κοκκινιστό μαζί με άλλα λαχανικά ή και μόνο του. Στην Προβηγκία αποτελεί σπεσιαλιτέ το λαβράκι με φινόκιο.