Αλκοολούχο ποτό που αποτελεί κατά τουλάχιστον 20% προϊόν απόσταξης με την πρόσμειξη γλυκάνισου. Φημισμένο ελληνικό ορεκτικό απόσταγμα που αποτελεί αναμφισβήτητα εθνικό ελληνικό ποτό. Η ελληνική συνήθεια να μην πίνεται σκέτο, αλλά να συνοδεύεται με μεζέδες κατακτά έδαφος και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η ιδιότητα του ούζου να αποκτά λευκό χρώμα και να χάνει τη διάυγεια του με την προσθήκη νερού. Η πιο γνωστή περιοχή παραγωγής ούζου είναι εκείνη του Πλωμαρίου Μυτιλήνης που καλύπτει το 50% της παραγωγής στην Ελλάδα.