Η πάστα γαρίδας (shrimp paste ή prawn sauce) είναι ένα προϊόν ζύμωσης (fermentation) και συνήθως χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Κίνας.
Παρασκευάζεται κυρίως είτε από κανονικές γαρίδες είτε από ένα άλλο είδος που μοιάζει με τη Συμιακή (κριλ) οι οποίες βράζονται, ξεφλουδίζονται, περνάνε από αλάτι, αφυδατώνονται και πολτοποιούνται σε μία σφικτή πάστα.
Έχει έντονο χρώμα και πλούσιο άρωμα. Είναι εύγευστη με έντονη αλατότητα και συμπυκνωμένη γεύση γαρίδας.
Στην αγορά, μπορεί να τη συναντήσουμε σε χρώματα όπως ροζ, σκούρο καφέ, κόκκινο, το οποίο εξαρτάται από τα υλικά που εμπεριέχονται μέσα και το χρόνο ζύμωσης.