Το μίσο ή αλλιώς η πάστα μίσο (miso paste) είναι ένα παραδοσιακό Γιαπωνέζικο καρύκευμα και βασικό υλικό στη μαγειρική των Ασιατικών χώρων .
Είναι προϊόν ζύμωσης (fermentation). Φτιάχνεται κυρίως από φασόλια σόγια, αλάτι και κότζι (koji) ένα βακτήριο που ενεργοποιεί τη διαδικασία ζύμωσης.
Ο χρόνος ζύμωσης και τα υλικά που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν τη γεύση και το χρώμα.
Τη συναντάμε σε αλμυρή, γλυκιά, ή και φρουτώδες γεύση και σε λευκή, κίτρινη, σκούρα κίτρινη ή κόκκινη απόχρωση.
Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι η λευκή και ή κόκκινη. Η κόκκινη μίσο παλαιώνεται συνήθως πάνω από ένα χρόνο και σύμφωνα με την αντίδραση Μαϊλάρντ (Maillard reaction) το χρώμα αλλάζει σταδιακά από λευκό, σε κόκκινο και καμιά φορά σε μαύρο.