

Η σάλτσα ψαριού (fish sauce) είναι ένα υγρό καρύκευμα παρασκευασμένο από ψάρια (συνήθως αντζούγιες) ή κριλ (είδος μικρής γαρίδας σαν τη Συμιακή) που έχουν επικαλυφθεί με αλάτι και έχουν υποστεί ζύμωση για έως και δύο χρόνια.
Η πρώτη καταγεγραμμένη παρεμφερής τεχνική αυτής της σάλτσας έχει αναφορές μεταξύ του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ζύμωναν περισσεύματα ψαριών, που ονομάστηκαν γάρος.
Χρησιμοποιείται ως βασικό καρύκευμα αλλά και ως βάση για σάλτσες στην κουζίνα της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, προσδίδοντας μια αλμυρή γεύση umami στα πιάτα.