Το λιώσιμο της σοκολάτας επιτυγχάνεται με δύο βασικές μεθόδους:
α) σε μπεν μαρί
β) σε φούρνο μικροκυμάτων.
Και στις δύο αυτές μεθόδους, θα πρέπει πριν να έχουμε κόψει τη σοκολάτα σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια, ώστε να εξασφαλίσουμε και αντίστοιχα ομοιόμορφο λιώσιμο.
Πώς να λιώσουμε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων
1. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε σκεύος κατάλληλο για μικροκύματα και κατά προτίμηση σκεπασμένη με μεμβράνη.
2. Ζεσταίνουμε στη μέτρια ισχύ του φούρνου για 1 λεπτό περίπου. Βγάζουμε τη σοκολάτα από τον φούρνο και την ανακατεύουμε καλά.
3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου, ανακατεύοντας κάθε φορά.
Προσοχή: Η διαδικασία είναι σαφώς πιο γρήγορη αλλά απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, γιατί ενώ η σοκολάτα μπορεί να έχει λιώσει, η εμφάνισή της μπορεί να μας ξεγελάσει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε κάθε φορά, ώστε να σταματήσουμε εγκαίρως τη διαδικασία προτού καεί η σοκολάτα.
Πώς να λιώσουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί
Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να δείξουμε προσοχή σε δύο σημεία:
α) Το νερό δεν πρέπει να βράζει
β) Το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό.
Έτσι, με τη βοήθεια του ατμού που παράγεται, εξασφαλίζουμε ήπια και ομοιόμορφη μεταφορά της θερμοκρασίας στο τρόφιμο και είμαστε σίγουροι πως δεν θα έχουμε ατυχήματα.
Δείτε τα βήματα της διαδικασίας με μπεν μαρί, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Τοποθετούμε το σύστημα σκευών, το μπεν μαρί δηλαδή, σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε τη σοκολάτα μέσα στο μπολ.
-
Ανακατεύουμε πού και πού με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
-
Μόλις η σοκολάτα λιώσει εντελώς, βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι η σοκολάτα να γίνει λεία και γυαλιστερή.