Ο πουρές πατάτας μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, δημιουργώντας έτσι νέες γεύσεις. Κάποιες από τις παραλλαγές πουρέ πατάτας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα υλικά:
- Βότανα, ψιλοκομμένα, όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο, θυμάρι, μαντζουράνα κ.λπ., ή και αλεσμένα, ώστε να προσδώσουν το χρώμα τους, όπως βασιλικός σκέτος ή και σε μορφή σάλτσας πέστο.
- Τυριά, όπως παρμεζάνα ή κατσικίσιο.
- Αλλαντικά, όπως μπέικον, σύγκλινο, λουκάνικο.
- Λαχανικά (σε πουρέ ή ψιλοκομμένα), όπως πράσο, σελινόριζα, ψητή ντομάτα.