Εφόσον τα αυγά είναι συσκευασμένα, πρέπει πρώτα-πρώτα να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης. Τα περισσότερα αυγά που πωλούνται είναι πλέον συσκευασμένα, άρα εύκολα μπορούμε να προσδιορίσουμε την καταλληλότητά τους.
Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει ημερομηνία, μπορούμε να ελέγξουμε τη φρεσκάδα του αυγού βυθίζοντάς το σε νερό.
Όσο περνά ο καιρός, το αυγό χάνει νερό από το τσόφλι κι έτσι ο αεροθάλαμός του μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι όσο χάνει τη φρεσκάδα του, τόσο πιο ελαφρύ γίνεται. Πρακτικά λοιπόν, βυθίζοντας ένα αυγό σε νερό, αν αυτό είναι μπαγιάτικο θα ανέβει στην επιφάνεια, ενώ εάν είναι φρέσκο θα παραμείνει στον πάτο.