Η διαφορά της βελουτέ με την μπεσαμέλ είναι πως στην πρώτη περίπτωση το γάλα αντικαθίσταται από ζωμό κρέατος (κοτόπουλου, μοσχαριού, κλπ) ή ψαριού.
Κατά τα άλλα, η σάλτσα βελουτέ είναι πανομοιότυπη με την μπεσαμέλ.
Ως επί το πλείστον, χρησιμοποιείται ως βάση για μια πλειάδα από λευκές σάλτσες. Οι κυριότερες εφαρμογές της είναι:
- Βάση για σάλτσες
- Βάση για σούπες
- Βασικό συστατικό σε μείγματα και γεμίσεις, όπου προσφέρει υγρασία και πλούσια υφή, όπως σε κροκέτες, πίτες, γεμιστά ζυμαρικά.