Η ολλανδέζα είναι μια ιδιαίτερη σάλτσα που χρειάζεται εξάσκηση για να καταφέρουμε να τη φτιάξουμε σωστά. Τα υλικά και η φύση της είναι τέτοια που σίγουρα δεν αποτελεί καθημερινό φαγητό.
Η αξία όμως βρίσκεται περισσότερο στην τεχνική της, που μας διδάσκει πώς να χειριζόμαστε κρόκους, λίπος και νερό, ώστε να προετοιμάζουμε σωστά δεμένες σάλτσες.
Η σάλτσα ολλανδέζα και οι παράγωγες σάλτσες της συνοδεύουν κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά.
Η μπεαρνέζ, για παράδειγμα, που είναι μια ολλανδέζα με την προσθήκη ενός βοτάνου με χαρακτηριστικό άρωμα γλυκάνισου, του εστραγκόν, είναι κλασική και αγαπημένη συνοδεία σε μοσχαρίσιο φιλέτο ή μπριζόλα. Μια γλώσσα ποσέ με λαχανικά συνδυάζεται απόλυτα με μια ολλανδέζα και εξίσου το ίδιο τα σπαράγγια στη σχάρα.
Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο και το ξίδι με λεμόνι (ζεστή μαγιονέζα!) και έχετε μια μεσογειακή ολλανδέζα με πολύ λιγότερη χοληστερόλη. Προσθέστε ψιλοκομμένες ντομάτες και θυμάρι ή μαντζουράνα και συνοδεύστε θαυμάσια έναν ξιφία στη σχάρα.