Τα μαχαίρια είναι από τα βασικότερα εργαλεία κουζίνας.
Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει πάντα να θυμόμαστε σχετικά με την χρήση τους, είναι πως το κοφτερό και ακονισμένο μαχαίρι είναι ένα ασφαλές μαχαίρι.
Ένα μη ακονισμένο μαχαίρι είναι επικίνδυνο γιατί θα πρέπει να πιέσουμε πιο δυνατά για να κόψουμε, κινδυνεύοντας έτσι να τραυματιστούμε.
Κάτι άλλο, επίσης σημαντικό, είναι να γνωρίζουμε πως υπάρχει το κατάλληλο μαχαίρι για την κάθε δουλειά. Αυτό είναι ακόμα κάτι που πρέπει να τηρούμε αν θέλουμε να δουλεύουμε σωστά και με ασφάλεια.