Το πώς θα μας βολέψει κάποιο μαχαίρι είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος και χρυσός κανόνας.
Αρχικά θα συμβούλευα να ρίξετε μια ματιά στο βίντεο, όπου παρουσιάζω τα βασικά είδη μαχαιριών.
Έπειτα μπορείτε να αγοράσετε ένα καλό μαχαίρι κουζίνας, όχι εξαιρετικά ακριβό, όχι όμως και πολύ φτηνό. «Ζυγίστε» το μαχαίρι στο χέρι σας, δείτε πως σας βολεύει και αφού το κάνετε αυτό με κάμποσα μαχαίρια, αποφασίστε με το ένστικτό σας. Θα πρέπει να αρχίσετε να το δουλεύετε καθημερινά για να εξοικειωθείτε μαζί του και να μπορέσετε να το αξιολογήσετε.
Και τέλος κάτι πολύ βασικό, ίσως τόσο βασικό όσο και η αγορά, είναι η συντήρηση και συγκεκριμένα το ακόνισμα. Οποιοδήποτε μαχαίρι, όσο καλό και να είναι, αν δεν ακονίζεται σωστά, μετά από κάποια χρήση δεν θα είναι αποτελεσματικό. Και να μην ξεχνάμε πως το ασφαλές μαχαίρι είναι το ακονισμένο και κοφτερό μαχαίρι.