Συχνή είναι η ερώτηση γιατί το σουφλέ φουσκώνει και μετά ξεφουσκώνει.
Η αρχή λειτουργίας της διαδικασίας φουσκώματος του σουφλέ βασίζεται στη διαστολή του αέρα κατά τη θέρμανση στον φούρνο.
Πολύ απλά, τα μόρια του αέρα που έχουν εγκλωβιστεί στο μείγμα του σουφλέ, μόλις θερμανθούν αρχίζουν να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα το σουφλέ να ακολουθεί τη μόνη δυνατή διαδρομή, προς τα πάνω και έξω από το σκεύος.
Η αρχή λειτουργίας του ξεφουσκώματος ή πεσίματος είναι εξίσου απλή και βασίζεται στη συστολή του αέρα κατά το κρύωμα. Όταν βγάλουμε το σουφλέ από τον φούρνο και η θερμοκρασία του φυσιολογικά αρχίσει να κατεβαίνει, χάνεται σιγά σιγά και το φαντασμαγορικό του ύψος.
Έτσι λοιπόν, όσο φυσιολογικό και αναμενόμενο είναι το φούσκωμα, άλλο τόσο είναι και το ξεφούσκωμα, και αυτό δεν θα πρέπει να μας ενοχλεί ή να μας αποτρέπει από την παρασκευή του.