Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους που δεν έχουν καμία βάση υποστήριξης. Η προσθήκη λαδιού στο νερό που βράζει, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Το λάδι αυτό θα σταθεί στην επιφάνεια του νερού και δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τα μακαρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν απολύτως κανένας λόγος να το βάζουμε σε αυτήν τη φάση.
Το λάδι είναι χρήσιμο μόνο μετά το σούρωμα των ζυμαρικών. Όταν δεν πρόκειται να καταναλώσουμε τα μακαρόνια άμεσα και θέλουμε να τα συντηρήσουμε, τότε, αφού τα κρυώσουμε, τα ανακατεύουμε με λίγο λάδι και τα αποθηκεύουμε.