Παραδοσιακό φαγητό, η συνταγή αυτή αφορά φύλλα διαφόρων λαχανικών τυλιγμένα με ρύζι, κρέας και αρωματικά. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «yaprak» που σημαίνει φύλλο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές ανάλογα με την περιοχή. Γιαπράκια με λαχανόφυλλα και μάλιστα με χοιρινό κιμά είναι από τα κλασικά πιάτα του μακεδονίτικου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της συνταγής συναντάμε στη Σύμη, όπου τα γιαπράκια φτιάχνονται με κυκλαμινόφυλλα και γέμιση από φάβα.