Όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης.
Συχνά, συναντάται να περιγράφει τις περιπτώσεις όπου κρέας (συνηθέστερα πάπια, χήνα ή χοιρινό) σιγο-μαγειρεύεται βυθισμένο στο λίπος και συντηρείται μέσα σ' αυτό.
Η λέξη «κονφί» γενικότερα όμως ακολουθεί διάφορα υλικά (π.χ. λεμόνι κονφί, φρούτα κονφί) και υποδηλώνει ότι έχουν υποστεί την ανάλογη διαδικασία που επιτρέπει να διατηρηθούν αναλλοίωτα σε βάθος χρόνου.
Οι παρασκευές κονφί συντηρούνται για αρκετούς μήνες σε σκοτεινό μέρος και μπορούν να προσφέρουν γεύση και άρωμα στα φαγητά και τα γλυκά μας.