Ο παραδοσιακός, σπιτικός χαλβάς που έχει βάση το λάδι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το νερό.
Οι νοικοκυρές παλιά το αποκαλούσαν και «1, 2, 3, 4», γιατί η αλληλουχία των αριθμών σήμαινε και τα ποσοτικά μέρη που είχε κάθε υλικό στη συνταγή, δηλαδή: 1 μέρος λάδι, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη και 4 νερό.
Συνήθως εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς ( κυρίως αμύγδαλα και σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά και εσπεριδοειδή (γαρύφαλλο, κανέλα, πορτοκάλι κ.α.)
Ο συγκεκριμένος τύπος χαλβά είναι ιδιαίτερα γρήγορος και εύκολος στην παρασκευή. Είναι ένα κλασσικό σπιτικό γλυκό, που γίνεται με λίγα βασικά υλικά και προτιμάται πολύ ως γλύκισμα σε περιόδους νηστείας.