Το HACCP είναι σύστημα αρχών και κανόνων που προκύπτει από τη σύντμηση των λέξεων «Hazard Analysis and Critical Control Points» δηλαδή «Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου». Το σύστημα HACCP βασίζεται στον εντοπισμό, στην επίβλεψη, στην αποτελεσματική διαχείριση και στην παρεμπόδιση της επικινδυνότητας που μπορεί να προκύψει κατά τη διαδικασία παραγωγής ή σύνθεσης τροφίμων και ποτών. Με τον όρο «επικινδυνότητα» μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε που η ύπαρξή του δύναται να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας στον καταναλωτή.