«Πειράζοντας» τα βασικά υλικά στην παρασκευή της μαγιονέζας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες παραλλαγές της συγκεκριμένης σάλτσας. Κάποιες σχετικές ιδέες δίνονται παρακάτω.
• Αν χρησιμοποιήσουμε μείγμα ηλιέλαιου και σησαμέλαιου σε αναλογία 3/1 και προσθέσουμε ξίδι καλής ποιότητας και λίγο ζωμό ψαριού,
θα έχουμε μια πολύ καλή συνοδευτική σάλτσα για ψάρια με δυνατή γεύση, όπως ο σολομός.
• Αν προσθέσουμε λίγο πέστο στην κλασική συνταγή,
θα έχουμε μια μαγιονέζα με τη γεύση του πέστο, που δίνει μια ευχάριστη αρωματική νότα σε ένα σάντουιτς με προσούτο, μοτσαρέλα και ντομάτα.
• Αν αναμείξουμε τη μαγιονέζα με μουστάρδα, μέλι και γιαούρτι,
θα έχουμε ένα εύγευστο ντιπ γενικής χρήσης, κατάλληλο για κρύα λαχανικά ή και για ψαρονέφρι σχάρας.