Μπορούμε να ελέγξουμε τη φρεσκάδα ενός ψαριού, αρκεί να προσέξουμε τα ανάλογα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ψάρι.
Έτσι, κατά την επιλογή φρέσκων ψαριών, παρατηρούμε και εξετάζουμε τα εξής σημεία:
• Τα μάτια: πρέπει να είναι γεμάτα, υγρά, λαμπερά και διογκωμένα. Αποφεύγουμε ψάρια με θολά, ξηρά, ζαρωμένα ή κοίλα μάτια.
• Τα βράγχια: πρέπει να είναι καθαρά, κόκκινα και λαμπερά, χωρίς γκριζωπά ίχνη ή κατάλοιπα λάσπης.
• Το σώμα: πρέπει να είναι σφιχτό, στρωτό και σχεδόν σκληρό, όχι χαλαρό, μαλακό ή άμορφο.
• Το δέρμα: πρέπει να είναι λαμπερό και υγρό στην αφή. Δεν πρέπει να είναι ξηρό ή θολό. Οποιοδήποτε άλλο φυσικό σημάδι ή χρωματισμό έχει το ψάρι, δεν πρέπει επίσης να είναι θολό. Για παράδειγμα, ψάρια όπως το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα θα πρέπει να έχουν λαμπερό ροζέ κόκκινο χρώμα, η πέστροφα ιριδίζον χρωματισμό και ο σολομός λαμπερό ασημένιο.
• Το άρωμα: τα φρέσκα ψάρια μυρίζουν φρεσκάδα, μυρωδιά θάλασσας, και όχι ψαρίλα.