Προέλευση
Ερυθρή και γηγενής αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία. Η καλλιέργειά της σήμερα έχει επεκταθεί ανά την Ελλάδα.
Αρώματα
Κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα φρούτα σε αλκοόλ.
Στόμα
Διαθέτει ρουστίκ χαρακτήρα, με υψηλό αλκοόλ και πολύ έντονες τανίνες
Γενικές πληροφορίες
Από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ποικιλίες αμπέλου. Μόνη της δίνει τον ερυθρό, ξηρό οίνο ΟΠΑΠ «Ρόδος», και συμμετέχει επίσης στην παραγωγή των «Πάρος» και «Κρήτη». Ονομάζεται επίσης, ανάλογα με τον τόπο, «Αμοργιανό», «Μαντηλάρι», «Κουντούρα μαύρη», «Δουμπραίνα μαύρη» και «Παργιανό».