Προέλευση & Καλλιέργεια
Ερυθρή ποικιλία, με καταγωγή από την Γαλλία και ειδικότερα από την κοιλάδα του Ροδανού, όπου και κυριαρχεί στους αμπελώνες. Καλλιεργείται επίσης ευρέως στην Αυστραλία, υπό το όνομα Shiraz ενώ άλλες καλλιέργειες της ποικιλίας συναντάμε επίσης στην Ν. Αφρική, τη Ν. Ζηλανδία, την Αμερική και την Ελλάδα.
Αρώματα
Βιολέτα, βατόμουρο, πιπέρι, δαμάσκηνο, σοκολάτα, δέρμα και μπαχαρικά.
Στόμα
Ισχυρή δομή αλλά με πιο λεία υφή από αυτή του Cabernet Sauvignon. Μακρά και έντονη επίγευση, με έντονες τανίνες.
Γενικές πληροφορίες
Στα δυο πνευματικά σπίτια του (Γαλλία και Αυστραλία) αυτό το σταφύλι, που δίνει υπέροχα κρασιά με δυνατότητες εξέλιξης, δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στο παρελθόν. Ωστόσο πήρε την εκδίκησή του, και όχι μόνο σε αυτές τις δυο περιοχές. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό, μέχρι ΟΠΑΚ. Συνοδεύει κασουλέ, ψητά στην σχάρα, μαγειρευτά πιάτα ή ψητά. Ο πικάντικός χαρακτήρας του συμπληρώνει πιάτα με έντονη γεύση, όπως πίτσα με πεπερόνι.