Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία, γαλλικής καταγωγής με κέντρο καλλιέργειας το Μπορντό (Bordeaux). Εκτός από την πατρίδα της, εξαιρετικά παραδείγματα οίνων παράγει και σε καλλιέργειες άλλων χωρών όπως π.χ. η Washington State και η California.
Αρώματα
Αναδύει δαμάσκηνο, κέικ φρούτων και φραγκοστάφυλο.
Στόμα
Μαλακό, γεμάτο και με μέτριες τανίνες. Γενικότερα, δίνει κρασιά με στιλ, όχι τόσο ανόμοια με αυτά από Cabernet Sauvignon αλλά πιο στρογγυλά και λεία. .
Γενικές πληροφορίες
Εκτός από τα κρασιά του St-Emilion και Pomerol στο Bordeaux, το Merlot ζει στην σκιά του Cabernet Sauvignon πολύ καιρό τώρα. Τα καλύτερα κρασιά της ποικιλίας μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια αλλά όχι τόσα, όσο το Cabernet Sauvignon. Όταν το ένα δεν ανταγωνίζεται το άλλο, τα δυο σταφύλια αναμειγνύονται σε κρασιά όπου το Merlot μαλακώνει την συμπαγή δομή του Cabernet Sauvignon.
Συνοδεύει πιάτα πουλερικών, απλά μαγειρεμένο αρνάκι και μαλακά τυριά.