Προέλευση
Ερυθρή, πολύ παλιά ποικιλία με γενέτειρα την περιοχή του Bordeaux. Φυτευόταν κάποτε ευρέως σε ολόκληρη την περιοχή του Médoc και της Graves και αξιολογείται ως σχεδόν ισότιμη με το Cabernet Sauvignon. Πλέον, θεωρείται αντιπροσωπευτική ποικιλία της Χιλής.
Αρώματα
Αρώματα γλυκά, από ώριμα μαύρα φρούτα, μπαχαρικά, νότες κρέατος (grill) και καφέ.
Στόμα
Γεμάτο, λιπαρό σώμα, με έντονες αλλά βελούδινες τανίνες
Γενικές πληροφορίες
Με την έλευση της φυλλοξήρας στα τέλη του 1800, το Carmenere είχε σχεδόν εξαλειφθεί από το Bordeaux, εκτός από μοσχεύματα που μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου και φυτεύτηκαν με την εντύπωση ότι πρόκειται για Merlot. Στην πορεία ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για την ποικιλία Carmenere, η οποία και εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν της περιοχής. Καλλιεργείται επίσης στη περιοχή του Veneto, τη Λομβαρδία (Βόρεια Ιταλία), τη Γαλλία και την Καλιφόρνια.