Προέλευση
Το σταφύλι της ερυθρής ποικιλίας Monica καλλιεργείται κυρίως στη Σαρδηνία και πιο συγκεκριμένα στο νότιο μισό του νησιού, γύρω από την πόλη της Cagliari.
Αρώματα
Αναδύει αρώματα κόκκινων φρούτων και κυρίως κεράσι.
Στόμα
Kρασί με γεμάτο σώμα, υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, οξύτητα και bitter χαρακτήρα.
Γενικές πληροφορίες
Σαν ποικιλία, λέγεται ότι θα μπορούσε να έχει εισαχθεί στην Σαρδηνία από την Ισπανία με την ονομασία Morillo (Mora θα είναι η παραφθορά της λέξης αυτής, από την ιταλική διάλεκτο, η οποία γίνεται Mona).
Η ονομασία Monica di Cagliari σημαίνει ότι το κρασί είναι 100% Monica και προέρχεται από το νότιο DOC.
Η ονομασία Monica di Sardegna, επιτρέπεται, βάσει νόμου, όταν το κρασί αποτελείται κατά 85% από την ποικιλία Μόνικα. Το υπόλοιπο μπορεί να είναι ένα μείγμα Carignano (aka Carignan) και Bovale (ένα κόκκινο σταφύλι ισπανικής προέλευσης).