Οι μπύρες αυτής της κατηγορίας είναι οι ευρύτερα διαδεδομένες και καταναλώνονται περισσότερο. Παρασκευάζονται με χρήση του ζυμομύκητα ''Saccharomyces carlsbergensis''.
Η μαγιά τους, κατά τη ζύμωση, υφίσταται καθίζηση στο βυθό του μούστου γι’ αυτό και αποκαλούνται στα ελληνικά ''βυθοζύμωτες'' ή μπύρες βυθοζύμης.
Οι μπύρες ''Lager'' υφίστανται ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες. Για το λόγο αυτό, η τελικά παραγόμενη μπύρα φυλάσσεται σε αποθήκες, γεγονός που οδήγησε και στον όρο ''-lager'' που στα γερμανικά σημαίνει ''-αποθήκη''.
Στις βυθοζύμωτες μπύρες ανήκει και το είδος ''Pils'', διαφέρει όμως από τις ''Lager'' ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο.