Χοιρινός λαιμός λεμονάτος με φινόκιο

Χοιρινός λαιμός λεμονάτος με φινόκιο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 minutes
FiveStar: 
Average: 4.9 (20 votes)

INGREDIENTS

Για το πιάτο

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού σχάρας
  • 200 γρ. σάλτσα λεμόνι-σταφίδα
  • 100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε φέτες
  • 20 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Για τον χοιρινό λαιμό σχάρας

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
  • 500 γρ. άλμη
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα

  • 450 γρ. λεμόνια
  • 150 γρ. νερό
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 30 γρ. κάππαρη
  • 20 γρ. μουστάρδα με κόκκους

DIRECTIONS

Για το πιάτο

Μαρινάρουμε το φινόκιο με τη βινεγκρέτ λεμόνι, αλατίζουμε και σερβίρουμε με τον χοιρινό λαιμό, τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα και το φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον χοιρινό λαιμό σχάρας

Μαρινάρουμε τις μπριζόλες στην άλμη για 24 ώρες, διατηρώντας στο ψυγείο. Αποσύρουμε από την άλμη και στεγνώνουμε. Λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη σχάρα. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία και μετά σε χαμηλότερη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι. Και στις δύο περιπτώσεις, και αν οι μπριζόλες είναι χοντρές, μπορούμε να τελειώσουμε το μαγείρεμά τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Για τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα

Με έναν πατατοκαθαριστή ξεφλουδίζουμε τη φλοίδα του λεμονιού και την κόβουμε ζουλιέν. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, ζεματάμε τη φλοίδα του λεμονιού, σουρώνουμε και κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τα λεμόνια από το λευκό τους μέρος. Κόβουμε τα λεμόνια στα τέσσερα και τα τοποθετούμε μαζί με τα 150 γρ. νερό σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα, στο ψυγείο, για 3 ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε το νερό με τα λεμόνια σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου αρχίσει να δένει η σάλτσα. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα πιέζοντας με την κάτω μεριά μιας κουτάλας ώστε να να αποσπάσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υγρού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τη φλοίδα του λεμονιού, ανακατεύουμε και συντηρούμε στο ψυγείο.

Για το πιάτο

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού σχάρας
  • 200 γρ. σάλτσα λεμόνι-σταφίδα
  • 100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε φέτες
  • 20 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Για τον χοιρινό λαιμό σχάρας

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
  • 500 γρ. άλμη
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα

  • 450 γρ. λεμόνια
  • 150 γρ. νερό
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 30 γρ. κάππαρη
  • 20 γρ. μουστάρδα με κόκκους

Για το πιάτο

Μαρινάρουμε το φινόκιο με τη βινεγκρέτ λεμόνι, αλατίζουμε και σερβίρουμε με τον χοιρινό λαιμό, τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα και το φρέσκο κρεμμύδι.

Για τον χοιρινό λαιμό σχάρας

Μαρινάρουμε τις μπριζόλες στην άλμη για 24 ώρες, διατηρώντας στο ψυγείο. Αποσύρουμε από την άλμη και στεγνώνουμε. Λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη σχάρα. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία και μετά σε χαμηλότερη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι. Και στις δύο περιπτώσεις, και αν οι μπριζόλες είναι χοντρές, μπορούμε να τελειώσουμε το μαγείρεμά τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Για τη σάλτσα λεμόνι-σταφίδα

Με έναν πατατοκαθαριστή ξεφλουδίζουμε τη φλοίδα του λεμονιού και την κόβουμε ζουλιέν. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, ζεματάμε τη φλοίδα του λεμονιού, σουρώνουμε και κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τα λεμόνια από το λευκό τους μέρος. Κόβουμε τα λεμόνια στα τέσσερα και τα τοποθετούμε μαζί με τα 150 γρ. νερό σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα, στο ψυγείο, για 3 ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε το νερό με τα λεμόνια σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου αρχίσει να δένει η σάλτσα. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα πιέζοντας με την κάτω μεριά μιας κουτάλας ώστε να να αποσπάσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υγρού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τη φλοίδα του λεμονιού, ανακατεύουμε και συντηρούμε στο ψυγείο.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner