Σάλτσα μπεσαμέλ Σάλτσα μπεσαμέλ

Σάλτσα μπεσαμέλ

ΓΙΑ 1 ΚΙΛΟ ΣΑΛΤΣΑ 30 minutes
FiveStar: 
Average: 4.6 (121 votes)

INGREDIENTS

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα  και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

 

Τips

* Το μείγμα βουτύρου-αλευριού ονομάζεται γαλλικά «ρου» (roux) και είναι ένα από τα βασικά πηκτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ανάλογα με την ποσότητα «ρου» που θα χρησιμοποιήσετε, καθορίζετε την πυκνότητα της μπεσαμέλ: λιγότερη ποσότητα πιο αραιό αποτέλεσμα, περισσότερη ποσότητα πιο πηχτό αποτέλεσμα.

* Μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά την μπεσαμέλ προσθέτοντας στο τέλος διάφορα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα κτλ.)

* Όταν θέλετε να ψήσετε την μπεσαμέλ σε παρασκευές όπως ο μουσακάς, της προσθέτετε μερικούς κρόκους αυγού.

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα  και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

 

Τips

* Το μείγμα βουτύρου-αλευριού ονομάζεται γαλλικά «ρου» (roux) και είναι ένα από τα βασικά πηκτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ανάλογα με την ποσότητα «ρου» που θα χρησιμοποιήσετε, καθορίζετε την πυκνότητα της μπεσαμέλ: λιγότερη ποσότητα πιο αραιό αποτέλεσμα, περισσότερη ποσότητα πιο πηχτό αποτέλεσμα.

* Μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά την μπεσαμέλ προσθέτοντας στο τέλος διάφορα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα κτλ.)

* Όταν θέλετε να ψήσετε την μπεσαμέλ σε παρασκευές όπως ο μουσακάς, της προσθέτετε μερικούς κρόκους αυγού.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner