Πατάτες & κουνουπίδι ογκρατέν Πατάτες & κουνουπίδι ογκρατέν

Πατάτες & κουνουπίδι ογκρατέν

FiveStar: 
Average: 4.7 (180 votes)

INGREDIENTS

Για τις πατάτες ογκρατέν

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 450 γρ. γάλα
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 20 γρ. αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για τις πατάτες ογκρατέν

Βάζουμε τις πατάτες, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι αρκετά μαλακές οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα, προσέχοντας να μην σπάσουν. Στρώνουμε το 1/3 από το κουνουπίδι ομοιόμορφα σε ταψί και καλύπτουμε ομοιόμορφα με το 1/3 από το μείγμα με τις πατάτες. Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και απλώνουμε και τη δεύτερη στρώση από πατάτες. Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας την τελευταία στρώση από κουνουπίδι, παρμεζάνα και το υπόλοιπο μείγμα με τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Σερβίρουμε και προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τις πατάτες ογκρατέν

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 450 γρ. γάλα
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 20 γρ. αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για τις πατάτες ογκρατέν

Βάζουμε τις πατάτες, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι αρκετά μαλακές οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα, προσέχοντας να μην σπάσουν. Στρώνουμε το 1/3 από το κουνουπίδι ομοιόμορφα σε ταψί και καλύπτουμε ομοιόμορφα με το 1/3 από το μείγμα με τις πατάτες. Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και απλώνουμε και τη δεύτερη στρώση από πατάτες. Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας την τελευταία στρώση από κουνουπίδι, παρμεζάνα και το υπόλοιπο μείγμα με τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Σερβίρουμε και προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner