Το ψήσιμο στη σχάρα, ως ξηρός τρόπος μαγειρέματος, έχει μόνο δύο βασικούς περιορισμούς.
Ο πρώτος (που ισχύει κυρίως για τα κρεατικά) είναι ότι το τρόφιμο πρέπει να είναι τρυφερό από τη φύση του.
Ο δεύτερος αφορά στο μέγεθος του τροφίμου που πρέπει να είναι σχετικά μικρό, ώστε να μπορεί να μαγειρευτεί σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.
Τρόφιμα κατάλληλα για ψήσιμο στη σχάρα:
• Μικρά και τρυφερά κομμάτια κρέατος, όπως μπριζόλες, σουβλάκια, φιλέτα, μπιφτέκια κ.λπ.
• Ψάρια, φιλέτα ή ολόκληρα
• Θαλασσινά
• Λαχανικά και φρούτα
Δείτε τα βήματα της διαδικασίας, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Καθαρίζουμε τη σχάρα με βούρτσα και λαδωμένο πανί.
-
Αλατίζουμε το τρόφιμο.
-
Λαδώνουμε ελαφρώς το τρόφιμο εξωτερικά.
-
Τοποθετούμε το τρόφιμο στη σχάρα για να ψηθεί, μέχρι να αποκτήσει τις χαρακτηριστικές γραμμές απ' αυτήν.
-
Αν θέλουμε, περιστρέφουμε προσεκτικά το τρόφιμο πάνω στη σχάρα κατά 45 μοίρες ώστε να δημιουργήσουμε το χαρακτηριστικό καρό σχέδιο ψησίματος.
-
Γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για όσο χρειαστεί.