Εδώδιμη παχύρρευστη ουσία που παράγουν οι μέλισσες, με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με τον τύπο του διακρίνεται σε μέλι από θυμάρι, κωνοφόρα, άνθη κ.ά. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με τα είδη των φυτών, από ανοιχτό καστανό ή καστανό πρασινωπό, μέχρι σχεδόν μαύρο. Για παράδειγμα το μέλι από τριφύλλι είναι ανοιχτόχρωμο, από λεβάντα κεχριμπαρένιο, από πεύκο σκούρο καστανό. Το ελληνικό μέλι κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.