Φρούτο σε μορφή τσαμπιού, ένα από τα πιο παλιά καλλιεργήσιμα φρούτα.
Ο καρπός του είναι γνωστός από την αρχαιότητα και έχει συνδυαστεί με την παρασκευή κρασιού. Το χρώμα ποικίλλει από αχνό πράσινο έως ανοιχτό και βαθύ μοβ, αλλά και μαύρο ανάλογα με την ποικιλία του.
Τα σταφύλια τρώγονται φρέσκα, ως επιτραπέζια, ως συνοδευτικά σε τυρί, σε φρουτοσαλάτες ή πικάντικες σαλάτες, χρησιμοποιούνται σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα ή μαγειρεύονται σε σάλτσες.
Σε χάρτινη σακούλα διατηρούνται στο ψυγείο για 5-6 μέρες.