Για το πιάτο
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τις φακές, το κρεμμύδι σοφρίτο, τα λαχανικά, τις τομάτες και το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να χυλώνουν οι φακές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα βότανα, το λάδι τρούφας και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατίζουμε αν χρειαστεί.
Για φακές πράσινες (de puy) μαγειρεμένες
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μπέικον για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε το ζωμό, τις φακές, το θυμάρι και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε το ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους. Διατηρούμε στο ψυγείο με το ζωμό. Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε.
Για φακές beluga μαγειρεμένες
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μπέικον για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε το ζωμό, τις φακές, το θυμάρι και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε το ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους. Διατηρούμε στο ψυγείο με το ζωμό. Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε.
Σχόλια