Για τη σούπα
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το μπέικον, αλατίζουμε και ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τις πατάτες και το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Αλατίζουμε το ζωμό, ώστε να είναι εύγευστος, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη σούπα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σχόλια