Σάλτσα ντομάτας

Σάλτσα ντομάτας

ΓΙΑ 500 ΓΡ. ΣΑΛΤΣΑ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (177 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα ντομάτα

  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 20 γρ. βασιλικός, φύλλα
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σάλτσα ντομάτα

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλυκίσει για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ όξινες προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει η οξύτητα από τις ντομάτες και να έχουν ενσωματωθεί όλες οι γεύσεις, για 1 ώρα περίπου.

 

Τοποθετούμε ένα χορτόμυλο πάνω από μία κατσαρόλα ή ένα σκεύος, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε δόσεις και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται. Κρυώνουμε και αποθηκεύουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο από 7 έως 10 μέρες.

 

 

Tips

* Για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας θα πρέπει να έχετε υπομονή. Τα κρεμμύδια θέλουν τον χρόνο τους για να μαλακώσουν καλά, και το μαγείρεμα της ντομάτας επίσης. Δεν χρειάζεται εξάλλου να βιάζεστε! Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές στην κουζίνα!

 

*Μπορείτε να χωρίσετε τη σάλτσα σε μικρές ποσότητες και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.

 

*Προσθέστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας για να δώσετε έναν άλλο χαραχτήρα στη σάλτσα ντομάτας.

 

Η σάλτσα τομάτα είναι και αυτή μια από τις βασικές σάλτσες της μαγειρικής: εκτός από το ότι έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε διάφορα φαγητά, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ως βάση για να φτιάξουμε δεκάδες άλλες σάλτσες. Επειδή είναι τόσο χρήσιμη, καλό είναι να την έχουμε πάντα διαθέσιμη στην κατάψυξή μας.

Για τη σάλτσα ντομάτα

  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 20 γρ. βασιλικός, φύλλα
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για τη σάλτσα ντομάτα

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλυκίσει για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ όξινες προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει η οξύτητα από τις ντομάτες και να έχουν ενσωματωθεί όλες οι γεύσεις, για 1 ώρα περίπου.

 

Τοποθετούμε ένα χορτόμυλο πάνω από μία κατσαρόλα ή ένα σκεύος, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε δόσεις και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται. Κρυώνουμε και αποθηκεύουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο από 7 έως 10 μέρες.

 

 

Tips

* Για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας θα πρέπει να έχετε υπομονή. Τα κρεμμύδια θέλουν τον χρόνο τους για να μαλακώσουν καλά, και το μαγείρεμα της ντομάτας επίσης. Δεν χρειάζεται εξάλλου να βιάζεστε! Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές στην κουζίνα!

 

*Μπορείτε να χωρίσετε τη σάλτσα σε μικρές ποσότητες και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.

 

*Προσθέστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας για να δώσετε έναν άλλο χαραχτήρα στη σάλτσα ντομάτας.

 

Η σάλτσα τομάτα είναι και αυτή μια από τις βασικές σάλτσες της μαγειρικής: εκτός από το ότι έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε διάφορα φαγητά, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ως βάση για να φτιάξουμε δεκάδες άλλες σάλτσες. Επειδή είναι τόσο χρήσιμη, καλό είναι να την έχουμε πάντα διαθέσιμη στην κατάψυξή μας.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner