VIDEO DIRECTIONS
Για το γιουβέτσι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το ξηρό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο μέχρι να μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.
Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το κριθαράκι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό).
Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα βότανα, τα μύδια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει το γιουβέτσι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό και μοιράζουμε τα θαλασσινά.
Για τα αχνιστά μύδια
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προθέτουμε την πιπεριά τσίλι με τους σπόρους, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μυρίσει το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε αμέσως με ένα καπάκι την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό, ανοίγουμε ανά τακτά διαστήματα το καπάκι και αφαιρούμε όσα μύδια έχουν ανοίξει. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα άλλο σκεύος, σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό για να τον χρησιμοποιήσουμε στο κριθαράκι.
Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμά τους.
Σχόλια