Ζωμός κοτόπουλο Ζωμός κοτόπουλο

Ζωμός κοτόπουλο

ΓΙΑ 2 ΚΙΛΑ ΖΩΜΟ 90 minutes
FiveStar: 
Average: 4.6 (98 votes)

INGREDIENTS

Για το ζωμό κοτόπουλο

  • 1.5 κιλό κόκαλα από κοτόπουλο
  • 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
  • 3 κιλά νερό κρύο
  • 350 γρ. κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
  • 20 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 25 γρ. μαϊντανός
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 φύλλο δάφνης

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για το ζωμό κοτόπουλο

Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό τις φτερούγες και τα κόκαλα και αφαιρούμε τα εντόσθια που τυχόν έχουν παραμείνει προσκολλημένα σε αυτά. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα (μαρμίτα κατά προτίμηση, δηλαδή στενή και ψηλή) το νερό, τις φτερούγες και τα κόκαλα και τα φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζοντας αμέσως μόλις αρχίσει να δημιουργείται αφρός. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε ο ζωμός να κοχλάζει πολύ αργά και «τεμπέλικα». Από τη στιγμή του βρασμού, ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος του ζωμού είναι 3 ώρες. Κατά τη διάρκειά του πρέπει να ξαφρίζουμε (κάτι που θα συμβεί από την πρώτη μισή ώρα του μαγειρέματος και έπειτα) προσεκτικά και να αφαιρούμε το λίπος που θα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του ζωμού. Ύστερα από 2 ώρες βρασμού προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη. Στις 2 ώρες και 45 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι. Όταν συμπληρωθούν οι 3 ώρες βρασμού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλή σήτα. Τον κρυώνουμε γρήγορα και τον διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν στο ψυγείο παγώσει ο ζωμός, αφαιρούμε το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην επιφάνειά του.

Για το ζωμό κοτόπουλο

  • 1.5 κιλό κόκαλα από κοτόπουλο
  • 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
  • 3 κιλά νερό κρύο
  • 350 γρ. κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
  • 20 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 25 γρ. μαϊντανός
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 φύλλο δάφνης

VIDEO DIRECTIONS

Για το ζωμό κοτόπουλο

Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό τις φτερούγες και τα κόκαλα και αφαιρούμε τα εντόσθια που τυχόν έχουν παραμείνει προσκολλημένα σε αυτά. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα (μαρμίτα κατά προτίμηση, δηλαδή στενή και ψηλή) το νερό, τις φτερούγες και τα κόκαλα και τα φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζοντας αμέσως μόλις αρχίσει να δημιουργείται αφρός. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε ο ζωμός να κοχλάζει πολύ αργά και «τεμπέλικα». Από τη στιγμή του βρασμού, ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος του ζωμού είναι 3 ώρες. Κατά τη διάρκειά του πρέπει να ξαφρίζουμε (κάτι που θα συμβεί από την πρώτη μισή ώρα του μαγειρέματος και έπειτα) προσεκτικά και να αφαιρούμε το λίπος που θα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του ζωμού. Ύστερα από 2 ώρες βρασμού προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη. Στις 2 ώρες και 45 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι. Όταν συμπληρωθούν οι 3 ώρες βρασμού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλή σήτα. Τον κρυώνουμε γρήγορα και τον διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν στο ψυγείο παγώσει ο ζωμός, αφαιρούμε το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην επιφάνειά του.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner