Πατατόπιτα νηστίσιμη με ελιές Καλαμών και ρίγανη Πατατόπιτα νηστίσιμη με ελιές Καλαμών και ρίγανη

Πατατόπιτα νηστίσιμη με ελιές Καλαμών και ρίγανη

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
FiveStar: 
Average: 4.4 (28 votes)

INGREDIENTS

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 80 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, πουρέ
  • 200 γρ. πάστα ελιάς Καλαμών
  • 200 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 14 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι

DIRECTIONS

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε την πάστα ελιάς Καλαμών, τις ελιές Καλαμών, τη ρίγανη, το σκόρδο, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 80 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1.000 γρ. πατάτα, πουρέ
  • 200 γρ. πάστα ελιάς Καλαμών
  • 200 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
  • 4 γρ. ρίγανη
  • 4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 14 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε την πάστα ελιάς Καλαμών, τις ελιές Καλαμών, τη ρίγανη, το σκόρδο, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner