Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

ΓΙΑ 4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.5 (170 votes)

INGREDIENTS

Για το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο (1,5 – 2 κιλά)
  • 1 λεμόνι
  • 20 κλωνάρια θυμάρι
  • 10 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • πατάτες
  • αλάτι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδo, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 75 γρ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • αλάτι

DIRECTIONS

Για το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες

Βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες σε ένα ταψί. Κόβουμε από το κοτόπουλο τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό. Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά και το τοποθετούμε, με το στήθος στην πάνω πλευρά στο ταψί με τις πατάτες. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κοτόπουλου μαζί με το θυμάρι και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο. Αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C μέχρι το στήθος να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60°C (2 ώρες περίπου). Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή έως μία ώρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το ελαιόλαδο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο και επαναφέρουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί, μέχρι να πάρει σκούρο και έντονο χρώμα, περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και το μεριδοποιούμε, αφαιρώντας τα μπούτια και το στήθος με ένα κοφτερό μαχαίρι.

 

Tips: Η διαδικασία με το μαγείρεμα στη χαμηλή θερμοκρασία θα μας δώσει ένα εξαιρετικά ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Μπορούμε να έχουμε μαγειρέψει το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα και να δώσουμε χρώμα και να ζεστάνουμε την ώρα που θέλουμε.

Για τις πατάτες

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με σύρμα και ανακατεύουμε με τις πατάτες.

Για το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο (1,5 – 2 κιλά)
  • 1 λεμόνι
  • 20 κλωνάρια θυμάρι
  • 10 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • πατάτες
  • αλάτι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδo, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 75 γρ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • αλάτι

Για το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες

Βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες σε ένα ταψί. Κόβουμε από το κοτόπουλο τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό. Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά και το τοποθετούμε, με το στήθος στην πάνω πλευρά στο ταψί με τις πατάτες. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κοτόπουλου μαζί με το θυμάρι και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο. Αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C μέχρι το στήθος να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60°C (2 ώρες περίπου). Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή έως μία ώρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το ελαιόλαδο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο και επαναφέρουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί, μέχρι να πάρει σκούρο και έντονο χρώμα, περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και το μεριδοποιούμε, αφαιρώντας τα μπούτια και το στήθος με ένα κοφτερό μαχαίρι.

 

Tips: Η διαδικασία με το μαγείρεμα στη χαμηλή θερμοκρασία θα μας δώσει ένα εξαιρετικά ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Μπορούμε να έχουμε μαγειρέψει το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα και να δώσουμε χρώμα και να ζεστάνουμε την ώρα που θέλουμε.

Για τις πατάτες

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με σύρμα και ανακατεύουμε με τις πατάτες.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner