Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι

Καλτσόνε με τυριά και πικάντικο σαλάμι

1 Καλτσόνε (28 εκ.) 30 minutes
FiveStar: 
Average: 4.6 (8 votes)

INGREDIENTS

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής
  • 50 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. ξινομυζήθρα
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 γρ. βασιλικός, φύλλα, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. σαλάμι πικάντικο, σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ, από κονσέρβα
  • 40 γρ. πελτές ντομάτας
  • 10 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 4 γρ. βασιλικός, φρέσκος
  • αλάτι

DIRECTIONS

Για το καλτσόνε

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον βασιλικό.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια αλευριού, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης προς τις άκρες σε δίσκο 28εκ..
Στη μισή επιφάνεια της ζύμης απλώνουμε το μείγμα των τυριών αφήνοντας 0,5εκ. κενό από την άκρη της. Στρώνουμε πάνω από το μείγμα των τυριών ομοιόμορφα το σαλάμι, καλύπτουμε με την σάλτσα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

Με την κενή επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υλικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και κλείνουμε πιέζοντας περιμετρικά τις άκρες με τα δάχτυλά μας.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στην μέση της κορυφής του καλτσόνε για να μπορεί να αποβάλει την υγρασία της γέμισης.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πλάκα πίτσας, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 280°C (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει ο φούρνος μας) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και το ζυμάρι να γίνει χρυσαφένιο.
Βγάζουμε το καλτσόνε από το φούρνο, το αφήνουμε σε ένα σχαράκι για περίπου 2 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

Στο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής
  • 50 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. ξινομυζήθρα
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 γρ. βασιλικός, φύλλα, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. σαλάμι πικάντικο, σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ, από κονσέρβα
  • 40 γρ. πελτές ντομάτας
  • 10 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
  • 4 γρ. βασιλικός, φρέσκος
  • αλάτι

Για το καλτσόνε

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τον βασιλικό.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια αλευριού, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης προς τις άκρες σε δίσκο 28εκ..
Στη μισή επιφάνεια της ζύμης απλώνουμε το μείγμα των τυριών αφήνοντας 0,5εκ. κενό από την άκρη της. Στρώνουμε πάνω από το μείγμα των τυριών ομοιόμορφα το σαλάμι, καλύπτουμε με την σάλτσα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

Με την κενή επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υλικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και κλείνουμε πιέζοντας περιμετρικά τις άκρες με τα δάχτυλά μας.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στην μέση της κορυφής του καλτσόνε για να μπορεί να αποβάλει την υγρασία της γέμισης.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πλάκα πίτσας, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 280°C (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει ο φούρνος μας) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και το ζυμάρι να γίνει χρυσαφένιο.
Βγάζουμε το καλτσόνε από το φούρνο, το αφήνουμε σε ένα σχαράκι για περίπου 2 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

Στο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner