Για τα φινανσιέ
Σ' ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το αμύγδαλο.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και το βούτυρο και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνουμε τη ζύμη σε φόρμες σιλικόνης, προσθέτουμε επάνω τα καραμελωμένα αχλάδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι η κρούστα να γίνει τραγανή και το μαχαίρι μας να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του φινανσιέ.
Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο και αφήνουμε τα φινανσιέ να κρυώσουν.
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
Σ' ένα τηγάνι, καραμελώνουμε τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τ' αχλάδια και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας καλά. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι τα αχλάδια δεν έχουν αρκετή υγρασία, προσθέτουμε το νερό.
Μόλις η καραμέλα έχει γίνει σιρόπι και έχει ενσωματωθεί με τα αχλάδια, σβήνουμε με το λικέρ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα μεταφέρουμε σ' ένα άλλο σκεύος και τ' αφήνουμε να κρυώσουν.
Σχόλια