Για το κέικ βανίλια - σοκολάτα
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.
Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά.
Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το μείγμα να έχει ασπρίσει αρκετά και να έχει αρκετά αέρινη υφή.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα που ρίχνουμε στο μείγμα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, σε δόσεις, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί η κάθε δόση στο μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη. Δεν παρα-χτυπάμε το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα και τη βανίλια και τα ομογενοποιούμε.
Τοποθετούμε τα ¾ του μείγματος σε προετοιμασμένη φόρμα. Στο υπόλοιπο ¼ προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στη φόρμα του κέικ πάνω από το άλλο μείγμα. Ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι ξεκινώντας από τη βάση του κέικ και ανεβαίνοντας προς τα επάνω, ώστε να αναμειχθούν τα 2 μείγματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50 λεπτά περίπου.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει στεγνό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο.
Για το γλάσο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σχόλια