VIDEO DIRECTIONS
Για το μοσχάρι
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο (100 γρ.) και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατίζουμε τo κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα που τηγανίσαμε πριν τις μελιτζάνες το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο (50 γρ.) και σοτάρουμε το μοσχάρι, απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από το σκεύος.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο (50 γρ.) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, τα αλατίζουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει.
Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί, επαναφέρουμε το σοταρισμένο κρέας, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον ζωμό και το θυμάρι, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται.
Μαγειρεύουμε σκεπασμένο στην εστία ή εναλλακτικά στον φούρνο στους 120-130°C, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 2 περίπου ώρες.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε στην εστία για 15-20 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό και αλατίζουμε.
Για το αρωματικό πιλάφι
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και «ιδρώνουμε» το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Το αλατίζουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι, το τζίντζερ, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη δάφνη και το κάρδαμο, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αισθανθούμε το άρωμα τους.
Προσθέτουμε τον ζωμό και το θυμάρι, φέρνουμε το φαγητό σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της εστίας. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι.
Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά στην άκρη, σκεπασμένο με το καπάκι.
Αφαιρούμε την κανέλα, τη δάφνη, το κάρδαμο και το θυμάρι, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια πιρούνα, προσέχοντας να μη σπάσουμε το ρύζι και να το διατηρήσουμε σπυρωτό.
Σχόλια