Αρνίσιο μπούτι ρολό με σαλάτα από ρεβίθια

Αρνίσιο μπούτι ρολό με σαλάτα από ρεβίθια

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.9 (12 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το τελείωμα του πιάτου

  • αρνίσιο μπούτι ρολό, ψητό, με κρούστα αμυγδάλου
  • σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι
  • σαλάτα από ρεβίθια, λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα

Για το αρνίσιο μπούτι

  • 1 κιλό αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκκαλο
  • 40 γρ. μέλι
  • 50 γρ. σκόρδο ψητό
  • 2 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την κρούστα αμυγδάλου

  • 200 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 20 γρ. μαϊντανός, τα φύλλα
  • 5 γρ. δυόσμος, τα φύλλα
  • 2 γρ. σχοινόπρασο
  • μουστάρδα

Για τη σαλάτα με ρεβίθια

  • 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, σε μικρά καρέ
  • 70 γρ. ντομάτα λιαστή, σε ζουλιέν
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
  • 10 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

Για τη σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 10 γρ. μέλι
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 10 γρ. χυμός λεμονιού
  • σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το ψητό σκόρδο

  • 300 γρ. σκόρδα, ολόκληρα
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • ζάχαρη
  • αλάτι
  • θυμάρι, σε κλωνάρια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τελείωμα του πιάτου

Κόβουμε το αρνί σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Συνοδεύουμε με τη σαλάτα από ρεβίθια, λιαστές ντομάτες, δυόσμο και φέτα.

Για το αρνίσιο μπούτι

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το ψητό σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μέλι και τα μυρωδικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας το αρνίσιο μπούτι, με την εσωτερική του μεριά προς τα εμάς. Μ' ένα μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, κόβουμε το αρνί στη μέση, αρχίζοντας από το χοντρό μέρος και κόβοντας παράλληλα με την επιφάνεια κοπής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο λεπτό φιλέτο. Τοποθετούμε το αρνί ανάμεσα σε δύο φύλλα μεμβράνης, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπάμε διαδοχικά με τον μπάτη, ώστε να λεπτύνει αρκετά. Σε μια επιφάνεια εργασίας, τοποθετούμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω, ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τοποθετούμε το αρνί πάνω στη λαδόκολλα και το αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές. Αλείφουμε την εσωτερική του πλευρά με το μίγμα του ψητού σκόρδου. Σηκώνουμε την άκρη του αρνιού που βρίσκεται κοντά μας και αρχίζουμε να ρολάρουμε σφιχτά το αρνί. Τυλίγουμε το αρνί με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και δένουμε σφιχτά τις άκρες του.

Τοποθετούμε μια σχάρα σ' ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι το αρνί να είναι σχεδόν έτοιμο και να  έχει 62-65°C εσωτερική θερμοκρασία. Αποσύρουμε το αρνί από τον φούρνο και τον δυναμώνουμε στους 190°C. Bγάζουμε το αρνί από το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Στεγνώνουμε με χαρτί και προχωράμε με το βήμα για την κρούστα. 

Για την κρούστα αμυγδάλου

Σ' ένα πολυκοπτικό μηχάνημα, τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη μουστάρδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του αρνιού με τη μουστάρδα.

Απλώνουμε το μείγμα της κρούστας σ' ένα ταψί και ρολάρουμε το ρολό του αρνιού πάνω στο μείγμα, ώστε να επικαλυφθεί περιμετρικά. Τοποθετούμε το ρολό σ' ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου.

Για τη σαλάτα με ρεβίθια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 1-1,5 ώρα.

Για τη σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι

Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το ψητό σκόρδο

Κόβουμε λίγο από το επάνω μέρος, οριζόντια του σκόρδου, ώστε να φανούν λίγο οι σκελίδες. Στρώνουμε τα σκόρδα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 2 ώρες περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο, περνάμε τα σκόρδα από τον χορτόμυλο, να γίνουν πουρές. Αν θέλουμε, σουρώνουμε τον πουρέ από μια σήτα.

Για το τελείωμα του πιάτου

  • αρνίσιο μπούτι ρολό, ψητό, με κρούστα αμυγδάλου
  • σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι
  • σαλάτα από ρεβίθια, λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα

Για το αρνίσιο μπούτι

  • 1 κιλό αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκκαλο
  • 40 γρ. μέλι
  • 50 γρ. σκόρδο ψητό
  • 2 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την κρούστα αμυγδάλου

  • 200 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 20 γρ. μαϊντανός, τα φύλλα
  • 5 γρ. δυόσμος, τα φύλλα
  • 2 γρ. σχοινόπρασο
  • μουστάρδα

Για τη σαλάτα με ρεβίθια

  • 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, σε μικρά καρέ
  • 70 γρ. ντομάτα λιαστή, σε ζουλιέν
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
  • 10 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

Για τη σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 10 γρ. μέλι
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 10 γρ. χυμός λεμονιού
  • σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το ψητό σκόρδο

  • 300 γρ. σκόρδα, ολόκληρα
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • ζάχαρη
  • αλάτι
  • θυμάρι, σε κλωνάρια

Για το τελείωμα του πιάτου

Κόβουμε το αρνί σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Συνοδεύουμε με τη σαλάτα από ρεβίθια, λιαστές ντομάτες, δυόσμο και φέτα.

Για το αρνίσιο μπούτι

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το ψητό σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μέλι και τα μυρωδικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας το αρνίσιο μπούτι, με την εσωτερική του μεριά προς τα εμάς. Μ' ένα μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, κόβουμε το αρνί στη μέση, αρχίζοντας από το χοντρό μέρος και κόβοντας παράλληλα με την επιφάνεια κοπής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο λεπτό φιλέτο. Τοποθετούμε το αρνί ανάμεσα σε δύο φύλλα μεμβράνης, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπάμε διαδοχικά με τον μπάτη, ώστε να λεπτύνει αρκετά. Σε μια επιφάνεια εργασίας, τοποθετούμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω, ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τοποθετούμε το αρνί πάνω στη λαδόκολλα και το αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές. Αλείφουμε την εσωτερική του πλευρά με το μίγμα του ψητού σκόρδου. Σηκώνουμε την άκρη του αρνιού που βρίσκεται κοντά μας και αρχίζουμε να ρολάρουμε σφιχτά το αρνί. Τυλίγουμε το αρνί με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και δένουμε σφιχτά τις άκρες του.

Τοποθετούμε μια σχάρα σ' ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι το αρνί να είναι σχεδόν έτοιμο και να  έχει 62-65°C εσωτερική θερμοκρασία. Αποσύρουμε το αρνί από τον φούρνο και τον δυναμώνουμε στους 190°C. Bγάζουμε το αρνί από το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Στεγνώνουμε με χαρτί και προχωράμε με το βήμα για την κρούστα. 

Για την κρούστα αμυγδάλου

Σ' ένα πολυκοπτικό μηχάνημα, τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη μουστάρδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του αρνιού με τη μουστάρδα.

Απλώνουμε το μείγμα της κρούστας σ' ένα ταψί και ρολάρουμε το ρολό του αρνιού πάνω στο μείγμα, ώστε να επικαλυφθεί περιμετρικά. Τοποθετούμε το ρολό σ' ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου.

Για τη σαλάτα με ρεβίθια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 1-1,5 ώρα.

Για τη σάλτσα γιαούρτι – λεμόνι

Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το ψητό σκόρδο

Κόβουμε λίγο από το επάνω μέρος, οριζόντια του σκόρδου, ώστε να φανούν λίγο οι σκελίδες. Στρώνουμε τα σκόρδα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 2 ώρες περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο, περνάμε τα σκόρδα από τον χορτόμυλο, να γίνουν πουρές. Αν θέλουμε, σουρώνουμε τον πουρέ από μια σήτα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner