VIDEO DIRECTIONS
Για τη σαλάτα
Στρώνουμε σε ένα ταψί φύλλο σιλικόνης (silpat) ή λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το προσούτο στο ταψί και ψήνουμε στους 170-180°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και έντονο άρωμα.
Μόλις κρυώσει και γίνει τραγανό, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Στεγνώνουμε το χαλούμι. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χαλούμι μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά κρούστα. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά. Το χαλούμι θα πρέπει να έχει ωραία κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά.
Κόβουμε την κάθε φέτα σε τέταρτα.
Στρώνουμε το σπανάκι σ’ ένα πιάτο, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το χαλούμι, το προσούτο και τα καρύδια.
Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα, που να χωράει άνετα όλα τα υλικά, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα.
Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα φρούτα, το σκόρδο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο μαϊντανό και λίγο θυμάρι και αλατίζουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί.
Σχόλια