VIDEO DIRECTIONS
Για τα ψωμάκια
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει τους 30-35°C.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τον γάντζο, θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα και το αφήνουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά μεταξύ τους για μισό λεπτό περίπου. Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, δυναμώνουμε την ένταση σε μέτρια προς δυνατή και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας χυλός. Χαμηλώνουμε σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και σταδιακά όσο ζυμώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις, αφήνοντας κάθε δόση να ενσωματωθεί καλά με το υπόλοιπο μείγμα πριν προσθέσουμε την επόμενη. Δυναμώνουμε ελαφρώς την ένταση σε μέτρια προς δυνατή και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής κολλώδης ζύμη για περίπου 5 με 10 λεπτά.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 90 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε τα μπαλάκια φροντίζοντας να έχουν αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο έτσι ώστε να μην κολλήσουν στο φούσκωμα. Ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού την επιφάνειά τους και σκεπάζουμε με μεμβράνη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μαγκώσει στις άκρες από το ταψί και πιέζει τα ψωμάκια. Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος ή στον φούρνο στους 30-35°C μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί το αρχικό τους μέγεθος.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 190°C μέχρι να φτάσουν εσωτερική θερμοκρασία 95°C, για 10-12 λεπτά περίπου.
TIP:
*Εναλλακτικά αντί για σουσάμι μπορούμε να πασπαλίσουμε με παπαρουνόσπορο.
*Μπορείτε να κόψετε πιο μικρά ή πιο μεγάλα τα ψωμάκια αναλόγως με το μέγεθος που επιθυμείτε να έχετε στο τελικό αποτέλεσμα.
*Στη μέση της διαδικασίας του ψησίματος καλό θα είναι να γυρίσετε το ταψί του φούρνου έτσι ώστε να βοηθήσετε τα ψωμάκια να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Σχόλια