Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να θρυμματίζεται η ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους αρακά. Ρίχνουμε όλο το νερό σε μία δόση και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε σχηματίζοντας μια μπάλα, την τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος και βάζουμε από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει υπερβολικά το φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να πάρει το φύλλο ελαφρώς χρυσό χρώμα, για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν προχωρήσουμε στη γέμιση της πίτας.
Ζύμη για γλυκές πίτες
ΥΛΙΚΑ
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κομμάτια
- 90 γρ. νερό κρύο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να θρυμματίζεται η ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους αρακά. Ρίχνουμε όλο το νερό σε μία δόση και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε σχηματίζοντας μια μπάλα, την τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος και βάζουμε από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει υπερβολικά το φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να πάρει το φύλλο ελαφρώς χρυσό χρώμα, για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν προχωρήσουμε στη γέμιση της πίτας.
Σχόλια