Κολοκυθόπιτα αλμυρή Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Κολοκυθόπιτα αλμυρή

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
FiveStar: 
Average: 4.5 (71 votes)

INGREDIENTS

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 100 γρ τραχανάς γλυκός
  • 3 αυγά
  • 15 γρ. αλάτι
     

DIRECTIONS

Για την πίτα

Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τρυπητό να στραγγίσουν την υγρασία.  Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώστε να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ρίχνουμε τα τυριά, τον τραχανά, τον άνηθο, τον δυόσμο και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα και να γίνουν μία μάζα.

 

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 100 γρ τραχανάς γλυκός
  • 3 αυγά
  • 15 γρ. αλάτι
     

Για την πίτα

Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τρυπητό να στραγγίσουν την υγρασία.  Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώστε να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ρίχνουμε τα τυριά, τον τραχανά, τον άνηθο, τον δυόσμο και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα και να γίνουν μία μάζα.

 

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner