Για τον κονσομέ μανιτάρι
Ενσωματώνουμε όλα τα υλικά για τον κονσομέ μαζί με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά μαζί με τον κρύο ζωμό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να παραμείνουμε πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να έχουμε τον έλεγχο. Καθώς ο ζωμός ζεσταίνεται, θα παρατηρήσουμε πως το μείγμα του κιμά θα αρχίσει να δημιουργεί μια ενιαία και συμπυκνωμένη μάζα που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του ζωμού. Το θέαμα θα είναι πολύ περίεργο, αλλά μην παραξενευτείτε, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Στη συνέχεια ο ζωμός θα αρχίσει να βράζει και πιέζοντας το μείγμα του κιμά θα προσπαθήσει να του ανοίξει μια τρύπα ώστε να δραπετεύσει. Σε αυτό το σημείο θα παρατηρήσουμε στην επιφάνεια τις πρώτες φουσκάλες βρασμού. Αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μια κουτάλα ανοίγουμε προσεκτικά μια μικρή τρύπα ακριβώς στο σημείο όπου παρατηρήσαμε τις φουσκάλες.
Προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία ώστε να μπορεί ο ζωμός να σιγοβράζει ελαφρώς και να είναι εμφανές ένα απαλό κόχλασμα μέσα από την τρύπα που ανοίξαμε. Με προσοχή βυθίζουμε στον ζωμό από το άνοιγμα τη δάφνη και το θυμάρι. Σιγοβράζουμε για 1-1½ ώρα.
Σουρώνουμε πολύ προσεχτικά με σινουά και τουλπάνι, ρίχνοντας το υγρό με κουτάλα και όχι αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα.
Για τον ζωμό μανιτάρι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό μαζί με τα μανιτάρια και φέρνουμε σε βρασμό για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τον ζωμό να αρωματιστεί με τα μανιτάρια για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε και κρυώνουμε τον ζωμό.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο κονσομέ.
Σχόλια